Public Art
Pale Blue Dot

 

A large-scale public art installation on the north side of the Home2Suites’ 6-story parking garage on Front Street.

Project Rendering

 

Background

As part of the Home2Suites and 5th & Front Parking Garage, “Pale Blue Dot,” by Boise-based public art firm Studio Capacitor, will scale the north side of the 6-story structure on Front Street above the pocket park. Visible for both drivers and pedestrians, the concept was inspired by the metaphor of the watering hole, and its role as a central gathering point for life. The work further alludes to the natural hot springs of Idaho and of earth itself viewed from space. Studio Capacitor was one of five applicants to respond to a call-to-artists released in January 2020 by Boise City Department of Arts & History (A&H), and was ultimately selected for the project by a community-based selection committee after interviews.

The material of the work is a product called Alucobond Plus- a high-quality architectural cladding that allows the material to be formed into geometric patterns with exterior iridescence.

Project Partnership

This project and the public private partnership between the developer, A&H, and CCDC is the first of its kind in Boise. The new model allows for publicly accessible artworks to be considered for participation funding as part of new private development through CCDC’s Participation Program. CCDC continues to challenge the status quo and hopes that future public art is more easily realized through this collaborative, streamlined model.

Contact

This public art project was overseen by CCDC Project Manager, Alexandra Monjar.


Project Resources

Images & Graphics

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A small scale model of the new public art installation, Pale Blue Dot.